HTML

Háziállatok

Sziasztok! Már gyermekkorom óta imádom az állatokat. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy tapasztalataimat a háziállatok tartásában, nevelésében stb. szivesen megosztanám mindenkivel. Többféle állatom volt (kutyák, papagályok, hörcsög, tengerimalac) és van is, Kutyakiképző is vagyok, igy szivesen osztom meg a tapasztalatomat mindenkivel. Szeretnék tanácsot adni azoknak a leendő háziállat tartóknak, akik még nem tudták eldönteni milyen állatot vigyenek haza.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Törpesün

2010.03.21. 08:44 háziállat@blog.hu

A sünfélék (Erinaceidae) a legújabb filogenetikus rendszertanok szerint a sünalakúak (Erinaceomorpha) rendjének egyetlen családja. A régebbi besorolások szerint a rovarevők (Eulipotyphla) rendjébe tartozott. 10 nem és 23 ma élő faj tartozik a családba.

A Kárpát-medencében egyetlen sünféle él, a keleti sün. Európa nyugati felén ugyanakkor kizárólag a hozzá megtévesztésig hasonló európai sün fordul elő.

AFRIKAI FEHÉRHASU TÖRPESÜN (Atelerix albiventris)

Természetes élethossz: 3,5 év
Maximális élethossz: 9 év
Vemhességi idö: 35 nap
Világrahozott kicsik száma: 2-8
Elválaszthatóság: 5 - 7. hét
Teljes fizikai érettség: 10 - 11. hónap
Kifejlett példány átlagos tömege: 255 - 540 gramm
Ajánlott maximális vemhesség/év: 2
Nemzöképesség (hím): 7 - 9 hetes kortól
Nemzöképesség (nöstény): 8 - 12 hetes kortól
Felnött szín kialakulása: 9. hét
Legjobb szobahömérséklett: 20 - 27 °C
Téli álom: 10 °C alatt
Háziasított hím és nöstény példányok elkülönítése szükséges.

A 17-22cm nagyságú sünik cca. 8 évet élnek. A 20°C körüli hőmérsékletet kedvelik, 10°C alatt téli álmot alszanak. A kis félénk állatok veszély esetén összegömbölyödnek, nemtetszésüket fújtatással és pufogással fejezik ki. Az ember közelségét könnyen megszokják. A természetben fák odvaiban, levelek alatt, földbe vájt odúban, fűböl épített fészekben húzzák meg magukat. Otthonunkban is azokat a helyeket keresik ahol bujkálhatnak. Nem társas lények, a természetben a hím csak a párzás idejére keresi fel a nöstényt, tavasz közepén és nyár végén. 32-36nap vemhesség után a nőstény 2-8 kölyköt hoz világra, és azokat egyedül neveli fel. Nappal leginkább alszanak. Éjszaka mozgolódnak, és indulnak vadászatra. A sün fészkét levelekből és fűből építi.

ÉTELEK AMIK ADHATÓAK

Halas zöldség
Hozzávalók: fél üveg sütőtökpüré, 1 sárgarépa, 1 kemény tojás, párolt hal tetszés és sünigény szerint, és egy icipici reszelt cékla
A fél üveg sütőtökpürébe belekeverem a villával összenyomott kemény tojást, belereszelem a céklát és a sárgarépát majd beleteszem a halat is. Összekeverem és szoktam hagyni 10 percet állni, hogy a hal íze áthassa az egészet.

Sütőtökpüré májjal és kukaccal
Hozzávalók: fél üveg sütőtökpüré májjal, élő liszt kukac, répa.
A fél üveg májas sütőtökpürébe sünönként 30 db lisztkukacot szórunk és egy kis reszelt répát adunk hozzá, hogy ne legyen olyan folyékony.

Sárgarépapüré hallal és almával
Hozzávalók: fél üveg sárgarépapüré, 1 fél alma, párolt hal, 1 kemény tojás.
A fél üveg sárgarépapürébe belereszelem a fél almát, szétnyomom benne a tojást és sünigény szerint adok hozzá párolt halat. Állni hagyom kb 10 percet, hogy jól átvegye a hal ízét.

Főtt máj
Hozzávalók: A nyers csirke májat és szívet megfőzöm és apróra vágva adom a sünnek.


AZ ÉLŐ ÉLELEM FONTOS!

Az élő élelem nagyon fontos minden sün számára. Az én sünkéim hetente egy alkalommal kapnak szopós egeret, amit el is fogyasztanak azonnal. Aki sünt választ meg kell próbálni a szánalmon és a sajnálaton túllépni és adni neki egeret is, mert szüksége van rá. Eleinte akkor adtam mikor lefeküdni készültem, hogy ne lássam és ne halljam őket, de megszokja az ember.

Aztán kapnak hetente egyszer fejenként 10 db gyászbogár lárvát. Olyan helyet kell keresni ahol a 20ft/db-ért rendes méretűeket árulnak. Mert bizony sok helyen tisztességtelenül járnak el és az egészen fiatalokat árulnak amik alig nagyobbak egy lisztkukacnál. Természetesen ezen élőlényeket kézből etetve kapják.

Aztán kapnak hetente kétszer lisztkukacot is. Egyszer kézből etetve 30 db/sün adagban, egyszer pedig ugyanennyit vacsiba keverve. (lsd: feljebb ).
Amikor liszt és/vagy gyászoló van vacsira kézből etetve, olyankor kapnak száraz tápot, ami nálunk a Hill's, és emellé még macskakaját is kapnak valami konzervet. Főként a lazacosat szeretik.
(forrás: vikipédia)
(forrás:Alag-dombi Törpesün Tenyészet)




 

Szólj hozzá!

Címkék: szív sün hal rovar him nőstény eleség törpesün

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatacsaladban.blog.hu/api/trackback/id/tr601855978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása